18. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento lahodný recept na klasickou baklavu s pistáciemi a růžovou vodou. Křehké vrstvy mouky, másla a pistácií zalité sladkým sirupem s přídavkem růžové vody vám rozhodně zlepší náladu. Naučte se, jak připravit tento orientální dezert a pozvěte své blízké na nezapomenutelnou chuťovou cestu.
Suroviny
- 270 g pistácií, jemne nasekaných
- 200 g masla, rozpusteného
- 1 balení listového cesta
- 120 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce růžové vody
Postup
- Smíchejte ve velké misce nasekané pistácie, cukr, skořici a růžovou vodu.
- Rozložte polovinu listového cesta na dno vymazaného pekáčku a potřete rozpuštěným máslem. Přidejte vrstvu pistáciové směsi.
- Pokračujte v pokládání vrstev listového cesta a pistáciové směsi, dokud nedosáhnete požadované výšky.
- Na poslední vrstvu cesta přidejte zbylé máslo a zakrojte na diagonální tvary.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte baklavu asi 30 minut, nebo dokud nebude zlatavá a křupavá.
- Hotovou baklavu nechte vychladnout a podávejte zalitou medem nebo sirupem. Dobrou chuť!