18. 6. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte připravit lahodné sushi doma s tímto receptem na rýži sushi s čerstvým lososem. Naučte se, jak správně připravit rýži sushi a následně ji zabalit do nori plátku s plátky čerstvého lososa. Skvělá a zdravá alternativa k japonské restauraci přímo z vaší kuchyně!
Suroviny
- 200g sushi rýže
- 300ml vody
- 200g filetovaného lososa
- 3 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- Nori řasy
- Wasabi a sójová omáčka na podávání
Postup
- Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda není zcela čistá.
- V hrnci smíchejte rýži s vodou a vařte při mírném varu pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud voda nesplyne.
- V malé misce smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl nerozpustí.
- Přelijte hotovou rýži octovou směsí a jemně promíchejte. Nechte vychladnout.
- Lososa nakrájejte na tenké plátky.
- Položte list nori řasy na bambusový rohož a rovnoměrně rozložte rýži na nori, nechávejte na každém konci 1 cm prázdného místa.
- Přidejte plátky lososa do středu rýže a pomocí bambusové rohože zatočte do válečku.
- Váleček sushi řádně stlačte a nakrájejte na kousky pomocí ostrého nože.
- Sushi podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.