17. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné jehněčí tajine s švestkami a mandlemi, které vám zaručeně zahřeje duši i tělo. Tento tradiční nordafrický pokrm spojuje pikantní maso s ovocnou sladkostí švestek a křupavostí mandlí. Připravte si ho doma a překvapte své blízké neotřelou kombinací chutí. Suroviny:
- 500 g jehněčího masa nakrájeného na kostky
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 400 g švestek bez pecek
- 100 g mandlí
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobení
Postup:
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm jehněčí maso, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a restujte dalších pár minut, dokud cibule nezežloutne.
- Přidejte k masu skořici, kmín, kurkumu, sůl a pepř a promíchejte.
- Přidejte švestky a zalijte vodou tak, aby bylo maso pokryté. Přiveďte k varu a pak nechte jeho teplotu zvolna klesnout a nechte poklopem dusit asi 1,5 hodiny.
- V další pánvi opražte mandle dozlatova a pak je přidejte k jehněčí tajine.
- Po uvaření můžete jehněčí tajine posypat nasekanou petrželkou a podávat s chlebem nebo rýží. Dobrou chuť!