17. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční českou svíčkovou s brusinkami a žampiony. Tento lahodný recept kombinuje jemně uzenou svíčkovou s osvěžující kyselostí brusinek a bohatou chutí žampionů. Ideální pokrm pro sváteční příležitosti nebo rodinné večeře. Sledujte návod krok za krokem a uvařte si skvělou svíčkovou plnou lahodných kombinací chutí.
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 200g žampionů
- 1 cibule
- 100g brusinek
- 3 stroužky česneku
- 500ml hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 100ml červeného vína
- olej, máslo, ocet, pepř, sůl, mletá paprika
Postup
- Nejprve osušte svíčkovou a nakrájejte na plátky.
- Osolte, opepřete a osmažte na pánvi s olejem z obou stran, pak dejte stranou.
- Na stejné pánvi osmažte nakrájenou cibuli, česnek a žampiony.
- Přilijte víno a nechte chvíli vařit.
- Přidejte hovězí vývar a nechte vařit asi 30 minut.
- Pak přidejte brusinky, smetanu a dochuťte ocet, pepřem, solí a mletou paprikou.
- Pak vrátíte svíčkovou do omáčky a nechte provařit alespoň dalších 15 minut.
- Svíčkovou s omáčkou podávejte s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.