17. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou kombinaci svíčkové na šťovici a domácích halušek. Tento tradiční český recept nadchne vaše chuťové buňky a přinese do vaší kuchyně autentickou domácí atmosféru. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si svíčkovou na šťovici s haluškami jako opravdový šéfkuchař.
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce hořčice
- 200 ml zeleninového vývaru
- lžička mletého kmínu
- lžička mleté papriky
- lžička cukru
- 1 citron
- sůl, pepř
- 300 g mouky
- 2 vejce
- sůl
- olej
Postup
- Svíčkovou očistíme, pokrájíme na menší kousky a osolíme.
- V rendlíku rozpálíme máslo, přidáme orestovanou cibuli a zeleninu nakrájenou na menší kousky. Restujeme, dokud zelenina nezezlátne.
- Přidáme hovězí maso a zprudka opečeme ze všech stran.
- Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání podlijeme zeleninovým vývarem. Přidáme kmín, papriku, hořčici a cukr.
- Přivedeme k varu, zakryté dusíme, dokud maso nezměkne, přibližně 1 a půl hodiny.
- Poté maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Přilijeme smetanu a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Na přípravu halušek smícháme mouku, vejce a sůl, postupně přiléváme vodu a hněteme těsto. Těsto necháme odpočinout a poté na pomoučeném válu rozválíme a pokrájíme na nudle.
- Halušky vaříme ve vroucí osolené vodě do měkka, scedíme a podáváme s omáčkou.