16. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou a sýtou kulajdu s vajíčkem a hráškem do domácího menu! Tento tradiční český recept potěší každého milovníka tradiční české kuchyně. S námi připravíte chutnou a lahodnou polévku plnou domácích surovin. Zářivě zelená barva hrášku dodává polévce krásnou barvu a osvěžující chuť. Podávejte s křupavým chlebem nebo bramborovým knedlíkem a uvidíte, jak bude tento pokrm oblíbený u celé rodiny. Tak si vychutnejte tradiční chuť pravé české kuchyně!
Suroviny
- 4 brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g uzeného masa (šunky nebo slaniny)
- 4 vejce
- 200 g hrášku
- petrželka na ozdobení
- sůl, pepř
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte na drobno.
- Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm cibuli, přidejte brambory a nechte chvíli dusit.
- Přisypte hladkou mouku a promíchejte. Postupně zalijte kuřecím vývarem a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte smetanu ke šlehání a nastrouhané uzené maso. Osolte a opepřete podle chuti.
- V hrnci uvařte vejce natvrdo a oloupejte je a nakrájejte je na čtvrtiny.
- Přidejte hrášek do polévky a vařte, dokud není hrášek měkký.
- Servírujte polévku posypanou nakrájenými vejci a petrželkou. Dobrou chuť!