16. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento lahodný recept na tradiční baklavu s vlašskými ořechy a okouzlete své chuťové buňky! Křehké vrstvy těsta zalité sladkým sirupem a plněné nasekanými vlašskými ořechy vám rozhodně zaručí nezapomenutelný zážitek. Ideální dezert pro každou příležitost!
Suroviny
- 270 g lístkového těsta
- 200 g vlašských ořechů
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 150 ml vody
- 1 lžička skořice
Postup
- Nejprve rozpusťte máslo na pánvi.
- Nasekejte vlašské ořechy na menší kousky.
- Poté ořechy smíchejte s cukrem a skořicí.
- Vymažte plech máslem.
- Postupně kladěte lístkové těsto na plech a mezi ně vždy rozprostřete vrstvu ořechů.
- Opakujte vrstvení těsta a ořechů, dokud nebudou spotřeboány všechny suroviny. Na vrchol dejte poslední vrstvu těsta.
- Poté potřejte baklavu zbývajícím máslem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30-40 minut, dokud nebude těsto zlatavé.
- Hotovou baklavu nechte vychladnout a poté podávejte.