16. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na pečeného kapra s bramborem, který se snadno připraví a bude skvělou volbou pro vánoční svátky nebo jiné slavnostní příležitosti. Kapr je pečený do křupava a servíruje se s lahodnými bramborovými plátky, které se krásně doplňují s aromatickými bylinkami a kořením. Navíc je to zdravá a výživná volba pro celou rodinu. Sledujte náš jednoduchý recept a užijte si lahodný pokrm plný chuti!
Suroviny
- 1 kapr (cca 1-1,5 kg)
- 1 kg brambor
- sůl
- pepř
- olej
- česnek
- kmín
- majoránka
- bobkový list
Postup
- Nejprve si připravte kapra – očistěte ho, zbavte šupin a vnitřností, opláchněte a osušte kuchyňským papírem.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Vymastěte pekáč olejem a vložte do něj nakrájené brambory.
- Kapr seškrábejte na obě strany solí a pepřem a vložte ho na brambory do pekáče.
- Dovnitř kapra vložte celé stroužky česneku, bobkový list, kmín a majoránku.
- Potrčte kapra v troubě předehřáté na 180°C a pečte asi 45 minut až hodinu, dokud není kapr křehký a měkký.
- Pokud chcete, můžete kapra během pečení podlévat vlastní šťávou v pekáči.
- Hotový kapr s bramborem můžete podávat s čerstvou zeleninovou salátem nebo bylinkovým dipem.