Červená čočka s rajčaty je lahodné a zdravé vegetariánské jídlo, které si zamilují i ti nejméně zkušení kuchaři. Tato rychlá a jednoduchá receptura spojuje pikantní chutě červené čočky s osvěžujícími rajčaty pro skvělou kombinaci chutí. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si lahodný a výživný oběd nebo večeři plnou bílkovin a vlákniny.
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 4 ve středních rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Červenou čočku opláchněte pod tekoucou vodou a nechte ji namočenou v dostatečném množství vody přes noc.
- Opláchněte a nakrájejte rajčata, cibuli a česnek na drobné kousky.
- Na pánvi si rozpalte olej a osmažte na něm cibuli se česnekem, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata a nechte je dusit se stroužky česneku asi 5 minut.
- Přidejte čočku s vodou, ve které se mávála a přidejte koření (kmín, papriku, oregano, sůl, pepř).
- Nechejte směs vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud čočka nezměkne.
- Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Naopak pokud je příliš řídká, nechte ji vařit déle, dokud neztuhně.
- Po uvaření ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Po krátkém vychladnutí můžete červenou čočku s rajčaty podávat například s rýží nebo samotnou.