15. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na tradiční mandlovou baklavu s pistáciemi. Tato křehká a sladká arabská pochoutka vás okouzlí svou kombinací mandlové pasty a nadrobno nasekaných pistácií, zalití medovým sirupem a zabalení do tenkých vrstev křehkého těsta. Vychutnejte si jedinečnou chuť v každém soustu!
Suroviny
- 250g mletých mandlí
- 100g mletých pistácií
- 200g masla
- 1 balíček lístkového cesta
- 200g cukru
- 200ml vody
- skořice
Postup
- Nejprve rozehřejeme troubu na 180 stupňů.
- V míse smícháme mleté mandle a pistácie.
- Roztavíme máslo a poté ho rozdělíme na dvě části.
- Na plech vyložený papírem na pečení položíme 1 vrstvu lístkového cesta.
- Pomazání 1. částí rozpuštěného másla, posypeme směsí mletých mandlí a pistácií.
- Dále pokračujeme střídavě vrstvou lístkového cesta a vrstvou plněnou mandlovou a pistáciovou směsí, dokud není směs spotřebována.
- Nakonec poslední vrstvu zalijeme zbylým máslem.
- Baklavu nařežeme na diagonální čtverce nebo romby.
- Před pečením zalijeme baklavu zbylým máslem.
- Pečeme v troubě asi 40 minut nebo dokud má baklava zlatavou barvu.
- Poté připravíme sirup smícháním cukru, vody a skořice a povaříme ho.
- Po upečení baklavu ještě horkou zalijeme připraveným sirupem.
- Nechejte vychladnout a dobrou chuť!