15. 6. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon se slaninou a kořením je klasický francouzský recept, kterým okouzlíte své chuťové buňky. Hovězí maso se dusí ve víně spolu se slaninou, houbami a aromatickým kořením, výsledkem je lahodně bohatá a kořeněná chuťová exploze. Podle tohoto receptu snadno připravíte dokonalé jídlo pro svou rodinu nebo hosty.
Suroviny
- 600g hovězího masa (na gulášový vývar)
- 100g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petrželová bulva
- 1 bobkový list
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř
- 200ml červeného vína
- 200ml kuřecího vývaru
- 200g žampionů
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvý petrželový nať
Postup
- Na kousky nakrájejte hovězí maso a osmahněte ho na oleji ve velkém hrnci.
- Přidejte na kostky nakrájenou slaninu, cibuli, česnek, mrkev, petržel a bobkový list.
- Po chvíli přidejte rajčatový protlak, mletou papriku, tymián, sůl a pepř.
- Zalijte červeným vínem a kuřecím vývarem a nechte dusit asi 2 hodiny.
- Po této době přidejte na plátky nakrájené žampiony a nechte vařit dalších 30 minut.
- V misce smíchejte hladkou mouku s trochou studené vody a přidejte do hrnce, aby se omáčka zahustila.
- Po chvíli vaření hotový pokrm posypeme nasekanou petrželovou natí.