15. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Chutná a křehká baklava s medem a oříšky je tradiční orientální dezert, který si zamilují všichni milovníci sladkého. Vyzkoušejte náš recept a dopřejte si lahodnou lahůdku plnou medové sladkosti a křupavých oříšků. Navíc ji můžete snadno připravit i doma!
Suroviny
- 450 g lískových oříšků
- 400 g másla
- 500 g lístkového těsta
- 250 g medu
- 200 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletých hřebíčků
Postup
- Nejprve si připravíme náplň – oříšky jemně nasekáme nebo rozmixujeme a smícháme s cukrem, skořicí a hřebíčkem
- Lístkové těsto rozválíme a rozdělíme na dvě části
- Vymažeme pekáč máslem a položíme do něj první část těsta
- Po těstě rozprostřeme polovinu náplně s oříšky
- Přikryjeme druhou částí těsta a opět náplní
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut, dokud baklava nezezlátne
- Poté baklavu vyjmeme, necháme vychladnout a přelijeme rozehřátým medem
- Po vychladnutí můžeme nakrájet na porce a podávat