13. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Zkuste připravit domácí baklavu s pistáciemi a mandlemi dle této snadné receptury. Křehké vrstvy těsta zalité sladkým sirupem a plněné lahodnými oříšky se stanou oblíbeným dezertem pro celou rodinu. Sledujte náš recept a užijte si tradiční chuť blízkovýchodní kuchyně.
Suroviny
- 400g listového těsta
- 200g nasekaných pistácií
- 100g nasekaných mandlí
- 200g třtinového cukru
- 250g másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce medu
Postup
- Nejprve předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem.
- Ve větší míse smícháme nasekané pistácie, mandle a skořici.
- V menším hrnci rozehřejeme máslo spolu s medem a cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
- Postupně přidáváme připravenou směs se skořicí a pistáciemi do tekutého másla a promícháme.
- Na plech položíme několik listů těsta, potřeme vrstvou pistáciové směsi a opakujeme, dokud není všechno těsto spotřebováno.
- Na povrch můžeme přidat ještě trochu pistácií a mandlí pro zdobení.
- Pečeme v troubě asi 30 minut, dokud není baklava zlatavě hnědá.
- Hotovou baklavu necháme vychladnout a pak nakrájíme na čtverce nebo trojúhelníky.
- Můžeme servírovat s medem nebo ovocem na ozdobení.