12. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte domácí recept na lahodnou baklavu s pistáciemi a mandlí. Tento tradiční arabský sladký pokrm je plný aromatických koření a jemných oříšků, které zaručeně potěší Vaše chuťové buňky. S naším receptem budete mít možnost si vychutnat autentickou chuť a vůni baklavy přímo z pohodlí domova. Bon appetit!
Suroviny
- 450g listového lístkového těsta
- 200g mletých mandlí
- 100g mletých pistácií
- 200g másla
- 150g cukru
- 200ml vody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nejprve rozehřejeme troubu na 180°C.
- Na pekáč vložíme jeden list lístkového těsta.
- Ve velké míse smícháme mleté pistácie, mleté mandle, cukr a skořici. Tento směsí rozprostřeme na první vrstvu těsta.
- Dalším listem těsta přikryjeme směs s pistáciemi a mandlemi.
- Tento postup opakujeme, dokud nemáme vyčerpány všechny listy těsta a směsí s pistáciemi a mandlemi.
- Rozpustíme máslo a potřeme jím vrchní vrstvu těsta.
- Baklavu nakrájíme na čtverce nebo diamanty.
- Před pečením zalijeme máslem a vodou smíchanými s vanilkovým extraktem.
- Pak pečeme přibližně 45 minut, dokud nezbrazdí všechny vrstvy těsta.
- Hotovou baklavu necháme vychladnout a můžeme podávat.