12. 6. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento skvělý recept na veganské burgery s batáty! Kombinace křupavého batátového placku s lahodnou luštěninovou náplní a osvěžující zeleninou potěší nejen milovníky rostlinné stravy. Skvělá alternativa klasickým burgerům, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky i vaše tělo. S tímto receptem si veganský burger můžete připravit snadno a rychle doma! Nenechte si ujít tuto lahodnou a zdravou pochoutku.
Suroviny
- 2 batáty
- 1 hrnek quinoa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka černých fazolí
- 1 lžíce mletého lnu smíchaného s 3 lžícemi vody
- Kůra z 1 bio citrónu
- 2 lžíce koření na burger
- Sůl a pepř podle chuti
- Na podávání: hamburgerové housky, avokádo, rajčata, listový salát
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
- Batáty oloupeme a nakrájíme na menší kousky, položíme je na plech a pečeme 20-25 minut, dokud nejsou měkké.
- V hrnci přivedeme k varu quinou s trojnásobným množstvím vody, přiklopíme a necháme vařit asi 15 minut nebo dokud voda nezmizí.
- Cibuli a česnek nasekáme a orestujeme na pánvi, přidáme fazole, citrónovou kůru, koření na burger, sůl a pepř.
- Pak přidáme batáty, quinou a lněné semínko smíchané s vodou, promícháme a necháme chvíli dusit.
- Mixujeme do konzistence hladkého těsta, tvarujeme placičky a pečeme na pánvi.
- Sestavíme burger s vlastními oblíbenými příchutěmi a podáváme s batátovými hranolky.