11. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava s čerstvými pistáciemi a medem
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte recept na lahodnou baklavu s čerstvými pistáciemi a sladkým medem. Tento tradiční orientální dezert je plný aromatických chutí a křupavé textury. Vaši chuťové buňky určitě ocení kombinaci sladkosti medu a pikantních pistácií. Připravte si domácí baklavu a užijte si dokonalou sladkou lahůdku plnou tradičních přísad.

Suroviny:

  • 450g tenkého cesta filo
  • 225g nasekaných pistácií
  • 225g masla, rozpusteného
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka cukru
  • ½ šálky medu
  • ½ citrónu, šťáva a strúhaná kôra

Postup:

  1. Na začiatku si pripravíme plech na pečenie a predhrejeme rúru na 160°C.
  2. Do plechu vložíme jeden plát cesta filo a potrieme ho rozpusteným maslom. Posypeme nasekanými pistáciami. Postup opakujeme, kým nepoužijeme všetko cesto a pistácie.
  3. Keď máme dokončené vrstvy cesta a pistácií, pomocou ostrého noža nakrájame baklavu na malé štvorce alebo diamanty.
  4. Pečieme v rúre asi 45 minút, alebo kým baklava nezískala zlatohnedú farbu.
  5. Medzitým pripravíme sirup: V hrnci zohrejeme vodu, cukor, med, citrónovú šťavu a šťavu z citrónovej kôry. Variť necháme asi 10 minút, kým sa sirup nezredukuje a nezhustne.
  6. Keď je baklava pečená, z rúry ju vyberieme a ešte horúcu prelejeme pripraveným sirupom.
  7. Necháme baklavu vychladnúť a vstrebávať sirup, potom ju podávame.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *