1. 6. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejský pokrm, který je známý svou pikantností a složitým, ale osvěžujícím chutím. Tato fermentovaná zelenina obsahuje zelí, ředkvičky a další sezónní zeleninu, která se nechá fermentovat s chilli pepřem, česnekem a dalšími kořeněnými ingrediencemi. Naučte se připravit domácí kimchi a přidejte do své kuchyně kousek korejské tradice.
Suroviny
- 1 hlávka zelí čínského
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 řapík zelené cibule
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce koření kimchi (nebo červené papriky)
Postup
- Na začátku si připravíme zelí čínské, které nakrájíme na menší kousky a posolíme. Necháme ho odpočívat asi 1-2 hodiny, aby pustilo šťávu.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme mrkev na tenké nudličky.
- Česnek oloupeme a roztlačíme, zelenou cibuli nakrájíme na tenké kolečka.
- Po 1-2 hodinách zelí důkladně opláchneme, aby bylo méně slané. Smícháme ho s nakrájenou mrkví, česnekem, zelenou cibulí, solí, cukrem a kořením kimchi.
- Vše dobře promícháme a přemístíme do fermentační nádoby.
- Necháme kimchi fermentovat při pokojové teplotě minimálně 3-4 dny. Během fermentace ho každý den promícháme, aby se fermentace rovnoměrně rozložila.
- Po 3-4 dnech je kimchi hotové a můžeme ho přesunout do lednice, kde si ještě vychutnáme jeho pikantní chuť.