31. 5. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční recept na baklavu z Iráku a užijte si sladkou lahůdku plnou vůní skořice, ořechů a medu. Tento klasický dezert je dokonalým způsobem, jak oslavovat orientální kuchyni. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si jedinečnou dobrotu pro své blízké.
Suroviny
- 500 g listového těsta
- 250 g másla
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g mletých mandlí
- 1 lžíce skořice
- 300 g cukru
- 250 ml vody
- šťáva z 1 citronu
Postup
- Nejprve předehřejeme troubu na 180°C a rozpustíme máslo.
- Smícháme mleté ořechy, mandle a skořici, z toho připravíme náplň.
- Listové těsto rozdělíme na dvě části a každou část potřeme rozpuštěným máslem. Na první část položíme polovinu náplně a pečeme 20 minut.
- Mezitím připravíme sirup smícháním cukru, vody a citronové šťávy a pomalu ho vaříme asi 15 minut. Poté necháme vychladnout.
- Po upečení první vrstvy uděláme druhou vrstvu s druhou polovinou náplně a zbylým těstem. Pečeme dalších 20 minut.
- Pokud je baklava hotová, zalijeme ji vychladlým sirupem a necháme ji vstřebat. Poté můžeme podávat.