30. 5. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská zelenina, která je kombinací kvašených zelenin, jako jsou zelí, ředkvičky, česnek a chilli papričky. Tato kyselá a pikantní pochoutka je plná probiotik a zdravých bakterií pro váš trávicí systém. Naučte se připravit si domácí kimchi a přidejte do své korejské kuchyně další úroveň autentičnosti a zdraví. Sledujte náš recept a užijte si chutný a zdravý kimchi doma!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce krevetové pasty (facultative)
- 1 lžíce původní země Kimchi nebo rýžové mouka
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička mletého zázvoru
- kopr (na ozdobení)
Postup
- Čínské zelí očistíme, nakrájíme na menší kousky a nasolíme. Necháme lůžkovat zhruba 2-3 hodiny.
- Mezitím oloupeme mrkev a cibuli, nakrájíme je na nudličky. Česnek oloupeme a rozmačkáme.
- Připravíme pastu smícháním cukru, soli, kajenského pepře, mletého zázvoru, původní země kimchi a krevetové pasty.
- Po 2-3 hodinách opláchneme čínské zelí a necháme okapat.
- Do mísy smícháme čínské zelí, mrkev, cibuli a česnek. Přidáme připravenou pastu a důkladně promícháme.
- Vše dáme do skleněného nádobí a necháme fermentovat při pokojové teplotě 1-2 dny.
- Hotové kimchi můžeme ozdobit nasekaným koprem. Skladujeme v lednici.