29. 5. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je korejská tradiční pikantní zeleninová fermentovaná příloha plná probiotik, která dodá každému pokrmu výraznou chuť a zdraví prospěšné látky. Naučte se připravit si domácí kimchi a objevte jedinečnou lahůdku plnou vitamínů a minerálů.
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 1 mrkev
- 1 řapíkatá celerová hlízka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce kimchi koření
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce vody
Postup
- Na začátku si připravíme zeleninu – zelí nakrájíme na menší kousky, mrkev i celer na tenké proužky a cibuli na tenká kolečka. Česnek prolisujeme.
- V misce smícháme kimchi koření, rybí omáčku, sójovou omáčku, cukr, sůl a vodu.
- Poté smícháme zelí, mrkev, celer, cibuli a česnek s připravenou omáčkou. Dobře promícháme a necháme asi 30 minut odpočinout.
- Pak přesuneme zeleninu do sklenice nebo fermentační nádoby a dobře ji ucpeme. Necháme fermentovat při pokojové teplotě minimálně 2 dny, ideálně však 3-4 dny.
- Po této době můžeme kimchi skladovat v chladničce a používat jako pikantní přílohu k různým pokrmům.