25. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Jednoduchý recept na tradiční české jídlo – knedlo-vepřo-zelo s bohatou a lahodnou špekovou omáčkou. Chuťová exploze na talíři, která potěší všechny milovníky domácí kuchyně.
- 500g vepřového masa
- 500g bramborových knedlíků
- 500g zelí
- 100g slaniny nebo špeku
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- česnek, sůl, pepř
- Ve velkém hrnci osmahneme na másle drobně nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu nebo špek.
- Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a opečeme ho ze všech stran dozlatova.
- Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
- Necháme dusit do měkka.
- V dalším hrnci uvaříme na osolené vodě bramborové knedlíky a zelí rozpůlíme, očistíme a krátce povaříme ve slané vodě.
- Na másle zpěníme hladkou mouku, přidáme trochu vývaru z masa a přivedeme k varu.
- Přilijeme zbytek vývaru a omáčku provaříme.
- Nakrájené maso podáváme se zelím, bramborovými knedlíky a zalijeme špekovou omáčkou.