23. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si tradiční českou chuť s domácí svíčkovou na smetaně připravenou podle receptu naší kuchařky. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto lahodného jídla, které rozhodně potěší celou rodinu. Zkuste si připravit svíčkovou, jak ji vaří naše babičky!
Suroviny:
- 600g hovězí svíčková
- 2 cibule
- 4 mrkve
- 4 petržele
- 1 petka zeleru
- 200g slaniny
- 4 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky cukru
- 400ml hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 100g másla
- sůl, pepř
Postup:
- Omyjte a nakrájejte zeleninu na menší kousky.
- Opražte zeleninu a slaninu na másle, přidejte bobkové listy, nové koření, kmín a cukr.
- Přidejte nakrájenou svíčkovou a osmažte z obou stran.
- Přilijte hovězí vývar a vařte pod pokličkou cca 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Vyjměte maso a zeleninu a rozmixujte dohladka.
- Přeceďte omáčku a vraťte do hrnce.
- Přidejte smetanu a nechte provařit. Osolte a opepřete podle chuti.
- Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkami.