20. 5. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné indické jídlo – Dal Khichdi s batátovými hranolkami. Tento chutný recept kombinuje aromatickou směs rýže, čočky a koření s křupavými batátovými hranolkami. Vyzkoušejte tuto jednoduchou a zdravou večeři plnou chutí exotické Indie.
Suroviny
- 1 šálek žlutého nebo zeleného mungo dal
- 1 šálek bílého rýže
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na hranolky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 1 zelená chilli paprička, nasekaná
- 1 lžička kuminových semínek
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička červené papriky
- 1 polévková lžíce oleje
- sůl podle chuti
- voda
Postup
- Nejprve opláchněte mungo dal a bílou rýži a namočte je na 15-20 minut.
- V hrnci rozehřejte olej a přidejte kuminová semínka. Osmažte je, dokud nezačnou šustit.
- Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, chilli papričku a osmažte do zlatova.
- Potom přidejte nakrájené brambory, rajče, kurkumu, červenou papriku a sůl. Osmazte směs chvíli.
- Přidejte namočenou mungo dal s rýží a dobře promíchejte. Přilijte vodu tak, aby byly suroviny ponořené.
- Varte na mírném ohni a občas promíchejte, dokud se dal a rýže vaří do měkka.
- Pokud je khichdi příliš hustá, přidejte trochu vody a vařte déle. Pokud je příliš tekutá, vařte déle, dokud není konzistence správná.
- Pokud je khichdi hotová, podávejte ji s batátovými hranolkami a pokud chcete, posypte čerstvou nasekanou zelení nebo koriandrovým lístkem.