22. 4. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční českou specialitu – vepřovou pečeni s lahodnými knedlíky. Tento recept vám přinese chuť domova a zaručeně potěší všechny gurmány. Podívejte se na krok za krokem návod a pusťte se do vaření již dnes!
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky majoránky
- sůl a pepř
- olej
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup
- Pečeně omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- V misce smícháme kmín, majoránku, sůl, pepř a olej a touto marinádou potřeme nakrájenou pečeni. Necháme minimálně hodinu odležet.
- Pečeně s cibulí a česnekem vložíme do pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 1,5 - 2 hodiny. Občas podléváme vlastní šťávou.
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozmačkáme na bramborovém lisu.
- Přidáme mouku, vejce a sůl a zpracujeme těsto. Vytvoříme válečky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě.
- Po upečení pečeně a uvaření knedlíků podáváme s pečenou zeleninou nebo okurkami. Dobrou chuť!