18. 4. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajská polévka se sýrem je oblíbená česká klasika, která potěší každého milovníka sýra. Tato lahodná polévka je rychlá a jednoduchá na přípravu a skvěle chutná. Vyzkoušejte tento recept a nechte se okouzlit bohatou chutí rajčat a krémovým sýrem.
Suroviny
- 1 lžíce másla
- 1 střední cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 400 g rajčat z konzervy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
- 100 g strouhaného sýra (např. Gruyère nebo Parmezán)
Postup
- Na rozpáleném másle orestujeme cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne.
- Přidáme rajčata z konzervy, vývar, cukr, bazalko a tymián. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Polévku vaříme asi 20 minut nebo dokud rajčata nezměknou.
- Pokud máme rajskou polévku hladší, rozmixujeme ji pomocí mixéru. Nakonec přisypeme strouhaný sýr a promícháme, dokud se nerozpustí.
- Hotovou rajskou polévku se sýrem můžeme podávat s křupavým chlebem.