15. 4. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční českou polévku Kulajdu s houbami a vejcem? Naše receptura vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit lahodnou polévku plnou chuti a vůně. Vyzkoušejte náš recept a nechte se unést autentickými chutěmi české kuchyně.
Suroviny:
- 500g brambor
- 200g houb
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- kopr a petržel na ozdobu
- sůl, pepř, octa a cukr podle chuti
Postup:
- Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby a restujeme.
- Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osmahneme a smícháme s moukou.
- Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, zakápneme octem a lehce osladíme cukrem.
- Vše povaříme do měkka, rozmixujeme na krém a přecedíme přes síto.
- Přivedeme zpět k varu, přilijeme smetanu a dochutíme podle potřeby.
- V mírně osolené vroucí vodě uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a rozkrojíme na poloviny.
- Do každé poloviny vejce našpikujeme tupým nožem do středu a postavíme do polévky.
- Posypeme nasekaným koprem, petrželkou a podáváme.