7. 4. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte šťavnatou a lahodnou veganskou variantu tradiční italské lasagne s luštěninami a špenátem. Tento recept plný bílkovin a živin je skvělou alternativou pro všechny milovníky italské kuchyně, kteří chtějí užívat jídlo bez masa. Připravte si ho doma a nechte se okouzlit bohatými chutěmi a vůněmi.
Suroviny
- 250g sušených lasagní
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 400g rajčatového základu
- 400g směsi luštěnin (čočka, fazole, cizrna)
- 250g čerstvého špenátu
- 200ml rostlinné smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného bazalky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Luštěniny namočte a uvařte dle návodu na obalu. Odstavte.
- Na pánvi si na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte rajčatový základ, promíchejte a nechte povařit asi 10 minut.
- Přidejte uvařené luštěniny, smetanu a bazalku. Osolte a opepřete dle chuti. Zamíchejte a nechte krátce povařit.
- Pokud má směs příliš hustou konzistenci, přidejte trochu vody nebo rostlinného mléka.
- V menší troubě postupně vrstvěte luštěniny se špenátem a sušenými lasagnemi. Poslední vrstvu zakončete směsí luštěnin.
- Lasagne dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30-40 minut, dokud nejsou lasagně měkké.
- Po vychladnutí můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou a podávat.