4. 4. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lahodné indické jídlo – Dal s basmati rýží a hráškem. Tento vegetariánský pokrm je plný aromatických koření a má lahodnou krémovou konzistenci. Ideální kombinace chutí, která potěší vaše chuťové buňky. Naše receptura je jednoduchá a rychlá, takže ho můžete připravit kdykoliv a bez zbytečného stresu. Vyzkoušejte ho ještě dnes a dopřejte si chuťovou orgii!
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 2 šálky vody
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, utlučené
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 400g rajčat z plechovky
- 1 šálek basmati rýže
- 1 šálek mražených hrášků
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá nasekaná petrželová natka na ozdobení
Postup
- Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a dejte do hrnce s vodou. Varte podle návodu na obalu, dokud čočka není měkká.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte utlučený česnek a vše restujte asi 1 minutu.
- Přidejte kmín, kurkumu, koriandr a zázvor a restujte dalších pár minut, dokud se nezačnou uvolňovat vůně koření.
- Přidejte rajčata z plechovky, rozmačkejte je vidličkou a vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte uvařenou čočku a nechte vařit dalších 10 minut, aby se chutě propojily.
- V jiném hrnci uvařte basmati rýži podle návodu na obalu.
- Přidejte mražené hrášky ke směsi s čočkou a nechte vařit dalších 5 minut, dokud hrášky nejsou měkké.
- Smažte bazmati rýži do mísy a přidejte vrch s čočkovou směsí. Ozdobte nasekanou petrželovou natkou a podávejte teplé.