31. 3. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Naše receptura na pečeného krocana s nádivkou vám přinese skvělý zážitek z tradičních českých chutí. Krocana pečeme tak dlouho, až má krásně zlatavou kůrku, a nádivka vybraná z kvalitních surovin dodá jídelu to pravé lahodné aroma. Vyzkoušejte tento recept a překvapte své blízké nezapomenutelnou hostinou!
Suroviny
- 1 krocan (cca 3-4 kg)
- 300 g mletého masa (hovězí vepřové)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g uzeného masa
- 100 g slaniny
- 100 g sušeného pečiva
- 2 vejce
- majoránka, sůl, pepř
Postup
- Nejprve si připravíme nádivku. Cibuli a česnek najemno nasekáme a osmažíme na pánvi dozlatova. Přidáme mleté maso, nakrájené uzené maso a slaninu.
- Ve větší míse smícháme sušené pečivo nakrájené na kostičky, vejce a směs z pánve. Přidáme majoránku, sůl a pepř a důkladně promícháme.
- Krocanovi odstraníme vnitřnosti, osušíme ho papírovým ubrouskem a nádivkou ho naplníme.
- Krocan pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 3 hodiny, pravidelně ho přeléváme vlastní šťávou.
- Po upečení necháme krocana chvíli odpočinout a pak můžeme krájet a podávat s bramborovým salátem nebo čerstvým pečivem.