24. 3. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Bakso je tradiční indonéská polévka plná lahodných masových kuliček. Naučte se, jak připravit tento exotický pokrm doma a dopřát si chuťovou explozi z východní Asie. Sledujte náš recept a nechte se unést exotickými vůněmi a chutěmi!
Suroviny
- 400g hovězího masa
- 200g mouky
- 1 vejce
- 1 lžička sody bikarbonátu
- 2 stroužky česneku
- 1 cm zázvoru
- 1 cibule
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička bílého pepře
- 1 lžička oleje
- 1 lžíce kuličky z lepku (facultative)
- drcený bílý pepř, koriandr, kmin a chilli podle chuti
Postup
- Nejprve připravte masové kuličky – maso, stroužky česneku a zázvor nakrájejte na menší kousky a rozmixujte v mixéru.
- Přidejte mouku, vejce, sodu bikarbonátu, sůl, cukr, bílý pepř a strouhanou cibuli a důkladně promíchejte.
- Formujte z této směsi malé kuličky a dejte je na chvíli odpočinout.
- Mezitím si připravte vývar – ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte smaženou cibuli, kmin, koriandr a chilli.
- Přilijte vodu a vařte vývar asi 15-20 minut, než začne lehce bublat.
- Do vroucího vývaru opatrně vložte masové kuličky a vařte dalších 10-15 minut, dokud nejsou plně uvařené.
- Přidejte sójovou omáčku a dochuťte ještě solí a pepřem, podávejte s vařenou rýží.