28. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda s houbami a brambory je tradiční český recept na hustou polévku plnou lahodných chutí. Chřestová omáčka s kousky hub a vařenými bramborami vytváří skvělou kombinaci pro milovníky tradiční české kuchyně. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si skvělou chuťovou orgii!
Suroviny
- 500 g čerstvých hub (klouzek nebo žampionů)
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 špetka majoránky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
Postup
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm na kostky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte oloupané a na malé kousky nakrájené brambory a nechte chvíli restovat.
- Přidejte na plátky nakrájené houby a orestujte je spolu s brambory.
- Posypte směs hladkou moukou, zalijte vývarem a vařte do měkka.
- Přidejte smetanu, majoránku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nechejte provařit a mezitím si můžete připravit domácí bramborové knedlíky nebo pečivo na přikusování.