26. 2. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si klasickou italskou lahůdku – lahodnou lasagni s bohatou boloňskou omáčkou a vrstvami syra. S tímto receptem si jednoduše připravíte dokonalé jídlo pro celou rodinu. Nenechte si ujít chutnou kombinaci těstovin, omáčky a sýra!
Suroviny
- 500 g lasagne těstovin
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 400 g krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného oregána
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g nastrouhaného sýra (např. parmezán)
- sůl, pepř, olej na smažení
Postup
- Na pánvi osmahneme cibuli s prolisovaným česnekem dozlatova.
- Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme do doby, než maso zezlátnutí.
- Přidáme krájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, oregáno, sůl a pepř. Vaříme cca 20 minut na mírném ohni.
- Do omáčky vmícháme smetanu a necháme ještě krátce provařit. Ochutnáme a případně dochutíme.
- Na dno zapékací misky nalijeme trochu boloňské omáčky, pak položíme vrstvu lasagne těstovin, znovu omáčku a posypeme sýrem. Postup opakujeme, dokud nemáme všechny suroviny spotřebovány.
- Poslední vrstvu zabalíme do omáčky a posypeme sýrem.
- Zapečeme v troubě předem vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 30 minut, dokud není sýr na vrchu zlatavý a křupavý.