14. 2. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Bramborová polévka s koprkem je lahodný a vydatný pokrm, který je oblíbeným vítaným jídlem jak v chladných zimních měsících, tak i v letních dnech. Tato výrazně aromatická polévka z čerstvých brambor, zeleniny a koření je jednoduchá na přípravu a plná chuti. Kromě toho, že vás zahřeje, také poskytuje řadu živin a vlákniny. Tato tradicionální česká polévka je dokonale doplněna čerstvým koprkem, který dodává polévce osvěžující a jemnou chuť. Překvapte své chuťové buňky tímto výtečným receptem na bramborovou polévku s koprkem a užijte si skvělý zážitek z dobrého jídla.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka čerstvého kopru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve oloupejte brambory, cibuli a česnek. Brambory nakrájejte na menší kostičky, cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
- V hrnci si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájené brambory a smažte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, než brambory změknou.
- Přilijte zeleninový vývar a nechte polévku vařit, dokud brambory nejsou měkké (cca 20-30 minut).
- Poté polévku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
- Přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte.
- Polévku osolte a opepřete podle chuti.
- Na závěr přidejte nasekaný kopr a promíchejte.
- Hotovou polévku podávejte teplou a můžete ji ozdobit koprem.