14. 2. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Kokosový kari se zeleninou je osvěžující a exotické jídlo, které zaujme svou bohatou chutí a lahodnou vůní. Tento recept kombinuje křupavou zeleninu s krémovou kokosovou omáčkou, která je zároveň mírně pikantní. Pestrá paleta zeleniny, včetně cukety, papriky a mrkve, dodává jídlu výraznou barvu a knedlíky z rýžové mouky mu dodávají na sytosti. Kokosový kari se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kteří hledají nový způsob, jak si pochutnat na zdravé a chutné vegetariánské jídlo.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 200 g květáku, rozděleného na růžičky
- 100 g hrášku
- 200 g baby špenátu
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a kari pastu a promícháme.
- Přidáme zeleninu (mrkev, květák, hrášek) a smažíme asi 5 minut, dokud se zelenina nezměkne.
- Přidáme kokosové mléko a vaříme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne a omáčka se naředí. Případně přilijte vodu, pokud je omáčka příliš hustá.
- Přidáme baby špenát a vaříme dalších 2-3 minuty, dokud se špenát nezhroutí.
- Ochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Kokosový kari se zeleninou podáváme s rýží nebo naan chlebem.