14. 2. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatový tikka masala je lahodné indické jídlo plné výrazných chutí a exotických koření. Tato receptura vás provede přípravou křehkých kousků kuřecího masa, které jsou poté zalité krémovou, sladko-kyselou omáčkou s rajčaty a směsí aromatických koření. Připravte si tuto lahůdku, která vám nadchne chuťové pohárky a zavede vás na chuťovou pouť do indické kuchyně.
Suroviny
- 500g rajčat
- 200g cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 cm zázvor
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl dle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte, česnek a zázvor nastrouhejte.
- V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte dozlatova.
- Přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a orestujte asi minutu.
- Přidejte všechny koření (koriandr, kurkumu, kmín, sladkou papriku, garam masalu) a orestujte ještě asi minutu, aby se uvolnily jejich aromatické látky.
- Přidejte rajčata, cukr a sůl a smažte asi 10 minut, dokud se rajčata změknou a začnou se rozpadat.
- Poté přidejte smetanu a vařte ještě asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Po dokončení vaření ochutnejte a případně dochuťte solí a kořením podle potřeby.
- Servírujte s rýží nebo indickým chlebem (naan) a ozdobte čerstvým koriandrem.