14. 2. 2024
Autor: Roman Žák
Větrníky s čokoládovou polevou
zdroj: Recepty 24/7

Tento recept na větrníky s čokoládovou polevou je skvělou volbou pro milovníky sladkostí. Naučte se, jak připravit lahodné větrníky s lehkým a vzdušným těstem, které je plněné krémovou náplní a ozdobené bohatou čokoládovou polevou. Tento sladký a chutný dezert je jistým hitem na každém stolě.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 125 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr (dle chuti)
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte kostky másla a špetku soli.
  2. Mezitím si připravte pečící papír na plech.
  3. Poté, co se máslo úplně rozpustí a základ vařečkou začne mírně bublat, tak ho stáhněte z plamene, přidejte mouku a za stálého míchání rychle vypracujte těsto tak, ať se od hrnce odlepí. Ponechte vychladit.
  4. Pak ve třech dávkách přidávejte vejce a po každém přidání je důkladně zašlehávejte. Těsto musí být hladké a lesklé.
  5. Těsto přendejte do dortového pytlíku s hladkou trubičkou a natlačte na plech potřený pečícím papírem „větrníky“. Nebo si vytvarujte větrníky přímo rukama.
  6. Plech dejte do předehřáté trouby na cca 200 stupňů a pečte 20–30 minut, dokud nejsou keříčky zlatavě hnědé.
  7. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  8. V malém hrnci si rozpusťte čokoládu se smetanou a zamíchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Podle chuti můžete přidat vanilkový cukr.
  9. Studené větrníky rozkrojte na polovinu a naplňte čokoládovou polevou. Můžete také použít náplň podle své chuti jako šlehačku či povidla.
  10. Posypte cukrem moučkou a podávejte.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *