12. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Pečené kachní stehno s brusinkovou omáčkou je lahodné a křehké jídlo, které jistě potěší každého gurmána. Kachní stehno je dlouho pečené, což mu dodá zvláštní chuť a šťavnatost. Toto křehké maso je doplněno bohatou a sladko-kyselou brusinkovou omáčkou, která dodává jídlu celkovou rovnováhu a výjimečný zážitek. Připravení tohoto receptu není nijak složité a určitě stojí za to ho vyzkoušet. Nabídněte si toto skvělé kachní jídlo na večeři a užívejte si nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Suroviny
- 2 kachní stehna
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 200 g čerstvých brusinek
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce octa
Postup
- Kachní stehna omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Opatrně vykrojte přebytečný tuk. Stehna následně osolte a opepřete z obou stran.
- V hluboké a pevné pánvi zahřejte olivový olej a opékejte kachní stehna na střední teplotě z obou stran, dokud nebudou dobře zezlátla. Poté je vyjměte z pánve a odložte na stranu.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Orestujte je dozlatova.
- Přidejte brusinky a po chvilce zalijte kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 5 minut, dokud se brusinky nerozpadnou.
- Přidejte med a ocet. Přiveďte směs k varu a poté ji odeberte z ohně.
- Přendejte omáčku do mixéru a rozmixujte ji, dokud nedosáhne hladké konzistence. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vývaru.
- Před podáváním vložte pečená kachní stehna zpět do pánve a polijte je brusinkovou omáčkou. Ohřejte všechno společně na mírném ohni, dokud není stehno prohřáté a omáčka pořádně rozehřátá.
- Podávejte teplé a doplňte jeřabinovými knedlíky nebo bramborovým pyré a čerstvou zeleninou podle chuti.