10. 2. 2024
Autor: Hana Tobiášová
Brazilský zeleninový rýž
zdroj: Recepty 24/7

Brazilský zeleninový rýž je lahodný a výživný pokrm, který vám přinese chuť exotiky do vaší kuchyně. Tento recept kombinuje klasický rýž s několika druhy zeleniny, jako jsou paprika, cibule a kukuřice, které dodávají jídlu bohatou a barevnou paletu chutí. Brazílské koření přidává pikantní a aromatický nádech. Tento jednoduchý a zdravý pokrm je ideální jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu či rybám. Vyzkoušejte brazilský zeleninový rýž a získáte chuť tropického ráje přímo na svém talíři.

Suroviny

  • 2 šálky bílého rýže
  • 2 až 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na kousky
  • 1 cuketa, nakrájená na kousky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 hrst zelených fazolek, nasekaných
  • 1 hrst hrášku
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup

  1. Propláchněte rýži ve studené vodě a nechte ji namočenou.
  2. V velkém hrnci si rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.
  3. Přidejte do hrnce papriky, cuketu, mrkev, fazolky a hrášek. Osolte, opepřete a přidejte kurkumu.
  4. Smažte zeleninu na středním plameni asi 5 až 7 minut, dokud nezměkne.
  5. Přidejte na odkapanou rýži do hrnce a zalijte ji vodou tak, aby rýže byla zcela ponořená.
  6. Přiveďte k varu, zakryjte hrnec a ztlumte plamen na nejnižší možnou teplotu.
  7. Vařte rýži pod pokličkou asi 15 minut, dokud nebude měkká a voda zcela absorbována.
  8. Odkryjte hrnec a v míse nechte rýži ještě asi 10 minut odpočinout.
  9. Před podáváním můžete Brazilský zeleninový rýž posypat nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *