10. 2. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Mangová pikantní omáčka je lahodný omamně sladký a trochu pikantní recept, který dokonale doplní mnoho pokrmů. Tato omáčka je vyrobená z čerstvých mang a kombinace koření, které jí dodávají tajemnou chuť. S její jedinečnou kombinací sladkosti a koření se stane tato omáčka skvělým doplňkem k masu, rybám, salátům nebo dokonce zelenině. Návod na její přípravu je jednoduchý a bude trvat pouze pár minut. Pokuste se a vychutnejte si její oslnivé a pikantní chuť, která jistě okoření vaše jídla.
Suroviny
- 2 manga
- 2 červené papriky
- 2 pálivé papričky
- 3 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- šťáva z 2 limetek
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- hrst mátových lístků
Postup
- Odejměte slupky z mang a nakrájejte je na menší kousky. Odstraňte semena z červených paprik a nakrájejte papriky na proužky. Odkrojte stonky a semena pálivých papriček a nakrájejte je na malé kousky. Oloupejte a nastrouhejte česnek a zázvor.
- V mixéru smíchejte mangy, červené papriky, pálivé papričky, česnek, zázvor, šťávu z limetek, rybí omáčku, sójovou omáčku a hnědý cukr. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přeneste směs do hrnce a zahřívejte na středním ohni. Vařte asi 10 minut, občas míchejte.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s trochou vody, dokud nedosáhnete hladké pasty. Přidejte tuto pastu do omáčky a vařte další 2-3 minuty, nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Omáčku přelijte do skleničky a nechte vychladnout. Před podáváním přidejte mátové lístky a promíchejte.