9. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí burgundské je bohaté a chutné jídlo připravené z kousků hovězího masa, které jsou dusené v aromatické směsi červeného vína, cibule, zeleniny a aromatických bylinek. Tento klasický francouzský recept se vyznačuje delikátní chuťovou kombinací a nabízí neodolatelnou kombinaci měkkého a šťavnatého masa s omáčkou plnou sytých a bohatých chutí. Hovězí burgundské je lahodným pokrmem, který se skvěle hodí pro vytvoření lahodného jídelníčku pro rodinné oslavy nebo večeři s přáteli.
Suroviny
- 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g špekovaček, nakrájených na plátky
- 200 g žampionů, nakrájených na plátky
- 500 ml vývaru
- 250 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte hovězí maso, dokud není zlatavé z každé strany. Poté odložte maso stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli a mrkev a restujte je do měkka.
- Přidejte nasekaný česnek, špekovačky a žampiony. Orestujte dozlatova.
- Vrátte maso zpět do pánve a zalijte červeným vínem a vývarem.
- Přidejte rajčatový protlak, sůl a pepř dle chuti. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Snížte plamen na minimum, přikryjte poklicí a dusíme asi 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
- Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle potřeby.