8. 2. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento lahodný recept na zapečenou cuketu s rajčaty, který je ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Cuketa je nakrájena na plátky a pečena s plátky rajčat, česnekem a bylinkami, což vytváří dokonalou kombinaci chutí. Výsledkem je jemně křupavá cuketa s rajčaty, která se rozplývá na jazyku. Navíc, tato lahodná zeleninová pochoutka je zdravá a naplněná vitamíny. Snažte se přidat do jídelníčku více zeleniny a vychutnejte si tuto jednoduchou a výživnou pokrm.
Zapečená cuketa s rajčaty
Suroviny
- 2 středně velké cukety
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g strouhanku
- 100 g tvrdého sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky, zhruba 0,5 cm tlusté.
- Rajčata a cibuli nakrájíme na tenké plátky, česnek nasekáme nadrobno.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibuli a česnek dozlatova.
- Přidáme rajčata a cukety. Opepříme a osolíme podle chuti. Několik minut dusíme, dokud se cukety nezměknou.
- Mezitím si připravíme směs zahrnující strouhanku a nastrouhaný sýr.
- Zapečovací formu vymažeme máslem a na dno nalijeme trochu zeleninové směsi. Poté posypeme částí směsi strouhanky a sýra.
- Na směs pokládáme další vrstvu cuket a rajčat. Opakujeme postup s posypáním strouhankou a sýrem, dokud nemáme všechnu zeleninu spotřebovanou.
- Poslední vrstvou by měla být směs ze strouhanky a sýra.
- Zapečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud se nevytvoří křupavá a zlatavá kůrka.
- Zapečenou cuketu s rajčaty můžeme podávat teplou jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.