6. 2. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Masoor dal je tradiční indický recept s červenou čočkou, která je bohatá na vlákninu, bílkoviny a železo. Tento chutný a zdravý pokrm je snadno stravitelný a velmi výživný. Masoor dal se vaří s aromatickými kořením, jako je koriandr, skořice, římský kmín a zázvor, které dodávají jídlu bohatou chuť a vůni. Tento jednoduchý recept je skvělou volbou pro vegetariány, jelikož poskytuje dostatek nutričních hodnot. Vyzkoušejte tento příjemný recept Masoor dal a dopřejte si výborné a zdravé indické vaření!
Suroviny
- 1 hrnek masoor dal (červené čočky)
- 3 hrnky vody
- 2 lžíce oleje nebo ghí (klarifikované máslo)
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 čajová lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 1 čajová lžička soli (nebo dle chuti)
- čerstvě nasekaná petržel nebo koriandr pro ozdobu
Postup
- Dal důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda není čistá.
- Dal vložte do hrnce a přidejte 3 hrnky vody.
- Na vysoké teplotě nechte vodu s čočkou zhruba 5 minut vařit a poté snižte teplotu na střední a vařte dalších 20-25 minut, dokud se čočka nezměkne.
- V jiném hrnci zahřejte olej nebo ghí a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte cibuli dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Smažte ještě zhruba 2 minuty, dokud se česnek nezačne vonět.
- Přidejte mletý kmín a kurkumu. Promíchejte a nechte se všechny přísady spojit.
- Po uvaření čočky přidejte směs cibule a koření do hrnce s čočkou. Přidejte také sůl a promíchejte všechny přísady.
- Vařte dal dalších 5 minut, aby se všechny přísady dobře propojily.
- Masoor dal je připravený k podávání. Podávejte ho s rýží nebo chapati (indický chléb). Ozdobte čerstvě nasekanou petrželí nebo koriandrem.