3. 2. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na risotto se smetanovými houbami je lahodnou a sýtou večeří, která vás jistě potěší. Klasické italské risotto je doplněno o plátky čerstvých hub a krémovou smetanu, čímž vzniká bohatá a chutná kombinace. Skvělá volba pro milovníky houbových pokrmů, která vás zaručeně naladí na správnou gastronomickou vlnu. Náš jednoduchý a krok za krokem popsán recept vám umožní snadno a rychle připravit toto lahodné jídlo.
Suroviny:
- 200 g smetanových hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g rýže Arborio
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g másla
- 50 g parmezánu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka)
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte smetanové houby a vařte je na středním ohni asi 5 minut, dokud nezměknou a nezprudí vodu.
- V dalším hrnci rozehřejte máslo a přidejte rýži. Smažte ji asi 2 minuty, dokud se nestane sklovitou.
- Přilijte víno a vařte, dokud zcela nevypaří.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi 1 polévkovou lžíci najednou, za stálého míchání. Přidejte další, jakmile se předchozí vstřebala.
- Vařte rýži na mírném ohni asi 20 minut, dokud není měkká a krémová.
- Přidejte smetanové houby a parmazán. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a všechny suroviny se spojí.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte risotto se smetanovými houbami posypané čerstvými bylinkami.