2. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční české jídlo? Zkuste připravit lahodné Knedlo, vepřo, zelo doma! Tento pokrm se skládá z měkkých a nadýchaných houskových knedlíků, šťavnatého vepřového masa a čerstvého zelí. Udělejte si chuťovou lahůdku plnou tradice a vyzkoušejte tento oblíbený recept na českou klasiku. Návod k přípravě najdete zde.
Suroviny
- 500 g brambor
- 300 g mouky
- 400 g vepřového masa
- 300 g zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- mletá paprika
Postup
- Oloupejte brambory a uvařte je ve slané vodě do měkka. Poté je sceďte a rozmačkejte na hladké pyré.
- Pořádně vypracujte bramborové pyré s moukou, aby vzniklo těsto. Případně přidejte ještě trochu mouky, pokud je těsto příliš lepkavé. Těsto rozdělte na menší kousky a vytvarujte z nich válečky.
- Ve velkém hrnci povařte vodu s trochou soli. Jakmile voda začne vroucí, vložte do ní válečky z bramborového těsta. Vařte je asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na hladinu a nejsou hotové. Vyjměte je vodou nabobtnalé a dejte stranou na talíř.
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte očištěné a nakrájené vepřové maso a osmahněte je ze všech stran. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a mletou papriku. Důkladně promíchejte a restujte ještě pár minut.
- Zelí nakrájejte na tenké proužky, přidejte do pánve k masu a zalijte trochou vody. Vařte pod pokličkou asi 15-20 minut, dokud není zelí měkké. Případně přilijte vodu, pokud se příliš vypaří.
- Hotové bramborové knedlíky podávejte s vepřovým masem se zelím. Dobrou chuť!