31. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Hovězí bourguignon na červeném víně
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignon na červeném víně je výborný a bohatý recept, který pochází z francouzské kuchyně. Kousky hovězího masa se dusí v aromatickém vývaru z červeného vína, přidávají se zelenina a koření, což vytváří lahodnou a úžasně chutnou omáčku. Tento pokrm je skvělou volbou na večeři, zejména ve chladnějších měsících, kdy potěší hřejivou a vydatnou lahůdkou. Sledujte tento jednoduchý recept a užijte si skvělou chuť hovězího bourguignonu na červeném víně.

Suroviny

  • 800 g hovězího masa (ideálně z hýždě)
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 750 ml červeného vína (např. burgundského)
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • čerstvá petrželka na ozdobu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Maso očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
  3. Slaninu nakrájejte na menší kousky.
  4. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu do zlatova.
  5. Přidejte nakrájenou zeleninu a restujte do změknutí.
  6. V další pánvi si osmažte nakrájené kousky masa na všech stranách, dokud nezezlátnou.
  7. Po upečení masa ho přesuňte společně se šťávou do hrnce s restovanou zeleninou a slaninou.
  8. Přidejte bobkové listy, mouku a zamíchejte.
  9. Zalijte víne a hovězím vývarem. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
  10. Dejte pokličku na hrnec a nechte vařit při mírném varu 2-3 hodiny, dokud není maso měkké a dochucené.
  11. Před podáváním můžete pokrm ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *