31. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Baklava z Iráku – tradiční, sladké a chutné jídlo připravované z tenkých vrstev křehkého těsta, náplně z nasekaných ořechů, čerstvých datlí a sladkého sirupu. Tento autentický irácký recept garantuje výbornou kombinaci křupavosti, ořechové chuti a sladkosti sirupu. Připravte si příjemný zážitek z orientální gastronomie s tímto lahodným a jednoduchým receptem na baklavu z Iráku.
Suroviny
- 450 g mouky
- 250 g másla
- 200 g nasekaných mandlí
- 200 g nasekaných vlašských ořechů
- 200 g nasekaných pistácií
- 1 lžička mleté skořice
- 1 šálek cukru
- 2 šálky vody
- šťáva z jednoho citronu
- šťáva z jedné pomeranče
- vanilkový extrakt
- 1 lžíce medu
- 1 list nesladkého těsta
Postup
- V míse smíchejte mouku s měkkým máslem, dokud nedostanete drobivou směs, přidávejte trochu vody, pokud je potřeba.
- Těsto rozdělte na dvě části a nechte 30 minut odpočívat.
- V jiné misce smíchejte vlašské ořechy, mandle, pistácie a mletou skořici.
- V kastrůlku smíchejte cukr, vodu, citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, trochu vanilkového extraktu a medu. Nechte vařit až do vzniku lepkavého sirupu.
- Vymažte pekáč máslem nebo olejem.
- Na pomoučeném povrchu rozválejte jednu část těsta a přenesete ji na dno pekáče.
- Namačkejte těsto do pekáče a rovnoměrně jej rozložte.
- Na těsto nasypte směs ořechů, mandlí a pistácií, rovnoměrně překryjte.
- Opakujte postup s druhou částí těsta a opět přenesete na ořechovou vrstvu.
- S nožem nakrájejte čtvercové až diamantové tvary.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, dokud není zlatě hnědá a křupavá.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Na vykrojené tvary zalijte požadovaným množstvím sirupu.
- Nechte baklavu absorbovat sirup po dobu nejméně 4 hodin nebo celou noc před podáváním.
- Podávejte při pokojové teplotě a ozdobte nasekanými pistáciemi.