31. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava z Iráku
zdroj: Recepty 24/7

Baklava z Iráku – tradiční, sladké a chutné jídlo připravované z tenkých vrstev křehkého těsta, náplně z nasekaných ořechů, čerstvých datlí a sladkého sirupu. Tento autentický irácký recept garantuje výbornou kombinaci křupavosti, ořechové chuti a sladkosti sirupu. Připravte si příjemný zážitek z orientální gastronomie s tímto lahodným a jednoduchým receptem na baklavu z Iráku.

Suroviny

  • 450 g mouky
  • 250 g másla
  • 200 g nasekaných mandlí
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů
  • 200 g nasekaných pistácií
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 šálek cukru
  • 2 šálky vody
  • šťáva z jednoho citronu
  • šťáva z jedné pomeranče
  • vanilkový extrakt
  • 1 lžíce medu
  • 1 list nesladkého těsta

Postup

  1. V míse smíchejte mouku s měkkým máslem, dokud nedostanete drobivou směs, přidávejte trochu vody, pokud je potřeba.
  2. Těsto rozdělte na dvě části a nechte 30 minut odpočívat.
  3. V jiné misce smíchejte vlašské ořechy, mandle, pistácie a mletou skořici.
  4. V kastrůlku smíchejte cukr, vodu, citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, trochu vanilkového extraktu a medu. Nechte vařit až do vzniku lepkavého sirupu.
  5. Vymažte pekáč máslem nebo olejem.
  6. Na pomoučeném povrchu rozválejte jednu část těsta a přenesete ji na dno pekáče.
  7. Namačkejte těsto do pekáče a rovnoměrně jej rozložte.
  8. Na těsto nasypte směs ořechů, mandlí a pistácií, rovnoměrně překryjte.
  9. Opakujte postup s druhou částí těsta a opět přenesete na ořechovou vrstvu.
  10. S nožem nakrájejte čtvercové až diamantové tvary.
  11. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, dokud není zlatě hnědá a křupavá.
  12. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  13. Na vykrojené tvary zalijte požadovaným množstvím sirupu.
  14. Nechte baklavu absorbovat sirup po dobu nejméně 4 hodin nebo celou noc před podáváním.
  15. Podávejte při pokojové teplotě a ozdobte nasekanými pistáciemi.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *