30. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Chuťově bohatý a lahodný recept na „Kung pao tofu“ je veganskou alternativou k tradiční čínské specialitě. Těstoviny z tofu jsou smíchány s arašídy, zeleninou a kořeněny pikantní omáčkou, která dodává tomuto jídlu výraznou chuť. Tento jednoduchý a zdravý recept je perfektním řešením pro milovníky čínské kuchyně, kteří preferují rostlinné ingredience. Vyzkoušejte „Kung pao tofu“ a užijte si autentickou chuť Číny ve svém domově.
Suroviny:
- 450 g tofu, nakrájené na kostky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké půlkolečka
- 3 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
- 1 mrkev, na tenké kolečka
- 1/2 hrnku arašídů
- 1 lžička červené papriky vločkách (volitelné)
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sezamových semínek
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a kukuřičný škrob. Předem připravený tofu dejte do této směsi a nechte ho marinovat po dobu 15 minut.
- Na pánvi zahřejte olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte 2-3 minuty, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou červenou a zelenou papriku a mrkev. Smažte dalších 5 minut nebo dokud se zelenina mírně zjemní.
- Přidejte marinované tofu (včetně marinády) a smažte dalších 5-7 minut, dokud tofu nezezlátne a zůstane jemné.
- Přidejte arašídy a červenou papriku vločky (pokud používáte). Osolte a opepřete podle chuti.
- Přidejte sezamový olej a sezamová semínka. Promíchejte a vařte další 1-2 minuty.
- Hotové Kung Pao tofu podávejte s rýží nebo nudlemi.