30. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Marocké kuřecí tajine s olivami je lahodně aromatické jídlo, které vás zavede do tradičních chuťových pláně marocké kuchyně. Tenhle recept je plný exotických koření, kuřecího masa a oliv, které se spolu krásně doplňují. Připravit ho není žádný problém, ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník. Tento tajine jistě potěší vaše chuťové pohárky a ocení ho i vaši hosté.
Suroviny
- 500 g kuřecího masa (prasátka)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého gříšku
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 1 hrnek oliv
- 1 hrnek kuřecího vývaru (prasátka)
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme všechny suroviny. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nasekáme na drobno.
- V hrnci s tlustým dnem zahřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme kuřecí maso a orestujeme ho ze všech stran, dokud nezezlátne. Poté přidáme všechny mleté koření, promícháme a podlijeme vývarem.
- Přikryjeme hrnec a necháme tajine vařit při nízké teplotě po dobu asi 45-60 minut, dokud maso nezměkne.
- Když je maso hotové, přidáme olivy a necháme jen okrajem povařit dalších 10 minut.
- Na závěr dochutíme solí a pepřem a posypeme nasekaným koriandrem.
- Podáváme s kuskusem nebo chlebem.