28. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Gratin dauphinois
zdroj: Recepty 24/7

Gratin dauphinois je klasické francouzské jídlo, které se skládá z plátků brambor, smetany, česneku a sýra. Tento recept je oblíbeným přípitekem na večeři nebo jako přísada ke grilovanému masu. S jemnou a krémovou konzistencí a chutnou vrstvou rozpuštěného sýra na vrchu, je Gratin dauphinois skvělou volbou pro ty, kdo si přejí vyzkoušet tradiční francouzskou kuchyni. Připravit ho je snadné a výsledek je vždy úžasný. Jednoduše naservujte šťavnatý Gratin s chutnou jídlem a užijte si nezapomenutelnou chuťovou explozi.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 100 g strouhaného sýru (Gruyère nebo Emmentaler)
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání formy

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
  3. Ve vhodném hrnci smíchejte smetanu, mléko, nasekaný česnek, sůl a pepř podle chuti.
  4. Vymažte zapékací formu máslem.
  5. Vyskládejte vrstvy brambor do formy a mezi nimi postupně přidávejte směs smetany a mléka.
  6. Poslední vrstvu brambor zalijte zbývající směsí smetany a mléka.
  7. Posypte strouhaným sýrem.
  8. Zapékací formu přikryjte a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
  9. Pečte asi 1,5 hodiny, dokud brambory nejsou měkce a povrch je zlatavý a křupavý.
  10. Nechte chvíli vychladnout a pak podávejte jako přílohu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *