26. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Korejské kimchi je tradiční národní pokrm plný chuti a lákavých vůní. Tato lahodná kvašená zelenina je základem korejské kuchyně a její příprava je jednoduchá i pro začátečníky. Vyzkoušejte si vyrobit vlastní kimchi doma a objevte skvělou kombinaci koření, zeleniny a fermentace. Připravte si korejské kimchi a rozvířte své chuťové pohárky s tímto autentickým receptem.
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce červené papriky
- 1 lžíce korejské papriky gochugaru
- 2 lžíce rybí pasty (tobani)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek
Postup
- Čínské zelí rozdělte na listy a nakrájejte je na menší kusy.
- Oloupejte a nastrouhejte mrkev. Nakrájejte cibuli na tenké plátky.
- Česnek a zázvor oloupejte a nasekejte drobně.
- V míse smíchejte rybí omáčku, cukr, sůl, červenou papriku, gochugaru, rybí pastu, sezamový olej a sezamová semínka.
- Přidejte nakrájené zelí, mrkev, cibuli, česnek a zázvor do misky se směsí z koření a důkladně promíchejte.
- Nechte směs odležet při pokojové teplotě po dobu 2 hodin, aby se příchutě propojily.
- Převeďte směs do sklenic s uzávěrem a uložte do chladničky na dobu minimálně 24 hodin.
- Kimchi je připravené k podávání. Můžete ho jíst samotné nebo použít jako přísadu ve vašich jídlech.